Udgivet i

På jagt med børn

Børn på jagt

At tage sine børn med på jagt, er en stor gave. Både for børnene og for dig som jæger. Her får du en række råd og tips til fede jagtoplevelser med børn!

Før, under og efter jagten

Forberedelse, ventetid og tid efter jagten er ligeså vigtig som selve jagten. Børn vil som udgangspunkt forbinde en jagt med at man skyder noget! Og det er derfor vigtigt at inddrage dem så meget som muligt, også i alt før og efter jagten. Derved ændres fokus til at omfatte alle jagtens oplevelser! Hvorfor går vi på jagt? Hvad kan vi opleve i naturen? Hvor finder vi dyr? Hvordan får vi de bedste chancer? Hvordan håndterer vi et nedlagt dyr? Hvad skal vi bruge dyret til? Hvad nu hvis vi ikke har bytte med hjem?

Gode råd til første jagt med børn

  1. Lad børnene og deres oplevelser være i fokus, og glem egne ambitioner
  2. Klæd børnene i praktisk tøj med synlige sikkerhedsfarver og husk høreværn hvis børn er tæt på skud!
  3. Lad børnene deltage i alle opgaver. De gider IKKE sidde stille og vente… i hvert fald ikke ret længe ad gangen.
  4. Sørg for lækker forplejning
  5. Vær tålmodig 🙂

Junior Grejs egne erfaringer

Siden jeg var lille og selv kunne cykle til åen, har jeg fisket og været i naturen. Først som voksen fik jeg taget jagttegnet og endnu en verden åbnede sig. I dag er det lige meget om det er jagt, fiskeri eller andet, bare jeg kan få lov at være i naturen.

Da jeg blev far, glædede jeg mig til mine børn lærte at gå, så vi kunne komme på skovtur, fisketur, jagt og alt mulig i naturen og helst på samme tid. Det gik ikke altid som forventet og jeg var lidt frustreret over de mange spørgsmål når vi skulle være stille, at de ville spise madpakken mens vi gik, eller skulle tisse når vi lige var kommet i skydetårnet. Nu er de små blevet store, og den ene skal igang med at tage jagttegn sammen med mor 🤗

Jagt “i børnehøjde”

Ved en tilfældighed faldt jeg over bogen ”Børn og jagt” (se nedenfor) og tænkte at det kunne vel ikke skade at læse den…. Flere gange blev nævnt at man skulle tilsidesætte egen interesse og koncentrere sig om børnene. Da slog det mig, at det vidste jeg jo egentlig godt, jeg var bare ikke lige opmærksom på det der.

Har man junior med på 4 år er det selvfølgelig anderledes end junior på 12 år, men generelt med børn på jagt så skal der være plads til, at man lige pludselig er på svampe jagt, i stedet for at lede efter rådyr. Eller hvis der nu lige er lækre brombær, så ændrer dagens mål sig til at hygge med det.

Når du har tænkt over hvordan du gør jagten / turen interessant i børnehøjde så kan et ekstra plus være forplejning. En simpel mad med leverpostej smager bare bedre i naturen. Man kan selvfølgelig udvide den lidt og have en ekstra termokande med, måske med et par varme pølser, til de kolde dage. Det har de i hvert fald ikke prøvet at have med i børnehaven eller skolen.

Grejet…

Os ”gamle” er for de flestes vedkommende lidt udstyrs tossede, og det virker også på de unge jægere. Både det udstyr som er sjovt, men bestemt også det som virker. Et par sokker med uld, til de små gummistøvler. Et par vandtætte bukser, så de kan slippe gennem det høje græs med morgen dug uden at være gennemblødte. En sidde plade er altid god at have med, og en lommevarmer er både sjov og fantastisk på kolde dage. De lidt sjovere ting kunne være en sej jagtkniv, som man godt må snitte med, og en kikkert som virker, men ikke koster alt for meget.

Husk signalorange!

Uanset om børn er med eller ej fylder sikkerhed meget på jagter. Men netop når børnene er med, er det selvfølgelig ekstra vigtigt. De SIGNALORANGE farver er et must, og jo mere orange børn har på, jo nemmere har jægerne ved at spotte de små, og farlige situationer undgås. Og så er det ekstra smart, at bl.a. harer og hjortevildt ikke er så gode til det der med farver 🙂 De kan ikke skelne grøn fra orange, så selvom farven er supersynlig for mennesker, er den godt camouflerede for dyrene.  

Fællesjagt?

Vores lokale jagtforening arrangerer hvert år familiejagter. Det er specielle jagter hvor børn er velkomne, og hvor ambitionsniveauet måske er skruet lidt ned ift. andre jagter? 🙂 Disse fællesjagter er utrolig hyggelige og givtige, især fordi jagten er alsidig og børn kan få lov at deltage i mange forskellige opgaver. Som regel er der samlinger både før, under og efter, hvor alle kan bidrage med historier.

Uanset hvilken slags jagt der er tale om, elsker børn at være med!


Bogen “Børn og jagt”

Skrevet af Søren Risborg og Henrik Bjerg-Thomsen. En fantastisk bog, der giver indsigt i teoretiske overvejelser omkring formidling af jagt og natur til børn. Og så har den en masse praktiske tips og ideer. Udgivet af Jagtforlaget (Danmarks Jægerforbund) og støttet af Friluftsrådet.

Køb bogen her:

  • Børn og jagtBørn og jagt

    Børn og jagt

    kr. 149,00
    Tilføj til kurv

Artikel, “Tag børnene med på jagt”

Jagt, Vild & Våben har en fremragende artikel “Tag børnene med på jagt”, der giver et godt indblik i jagt med børn, forslag til pakke lister og meget mere. Super læsning 🙂

Læs artiklen:Tag børnene med på jagt


Find sikkerhedsudstyr, jagtgrej og -tøj til børn her:

> Sikkerhedsudstyr
> Jagttøj og -grej til børn

Og som man siger: Knæk og bræk!

Øg sikkerheden ved at give børnene tøj eller tilbehør med orange signalfarve! Det ser også sejt ud 🙂