Udgivet i

Vandsjov for børn

Vandsjov - Matti har fanget en lille krabbe
Et altid sikkert hit for børn, er en tur til vandet, for at fange krabber, småfisk, rejer mm. og så studere dem bagefter!

Ideelle steder er på havnen, langs fjorden/stranden, ved sø/å eller lign. Og der skal ikke mere til, end et fiskenet, en spand, og gerne noget der forstørrer. Børn – i alle aldre – elsker at fange krabber, rejer, småfisk og alle mulige små vanddyr.

Fangsten i sig selv er en stor oplevelse! Børn bliver super stolte hver gang de fanger noget i nettet. Det giver masser af selvtillid 💪 Og bagefter når der skal nærstuderes, er de små dyr utrolig imponerende, næsten uvirkelige, væsner at kigge på, især hvis de bliver forstørret! Og tør børnene ligefrem røre ved eller holde en reje eller en krabbe, er det ekstra sejt!

Huske-liste til vandsjov tur:

 • Fiskenet, dafnienet el. lign.
 • Spand og/eller akvarie
 • Evt. lup/forstørrelsesglas
 • En god madpakke
 • Vandtæt – eller skiftetøj 😁💦

Vælg evt. et teleskop fiskenet, så det ikke fylder ret meget i bilen/på cyklen/i bussen… En spand, evt. gennemsigtig kan fungere godt som akvarie. Bruges et større akvarie, kan en spand kan fungere som “mellemstation” og til at fylde akvariet op. En lup/forstørrelsesglas gør det ekstra spændende, så dyrene ses lidt forstørret…

Husk altid at sætte dyrene fri igen bagefter 🙂 Altså med mindre I lige har planlagt en god rejemad…

Der er kun et minus ved det hele… Det kan være meget svært at få børnene med hjem igen 🤣

Vores bud på godt vandsjov grej:

Få mere inspiration med Konrad, Mads og Svend

Udgivet i

Street fishing

Street fishing

Street fishing dækker over fiskeri i byens vande. Kanaler, havne, moler…  Det er særdeles udbredt i mange af Europas større byer, og har særligt i foråret ramt de Danske byer. Egentlig er fænomenet ikke så nyt endda. I mange år har fiskere søgt mod storbyens vand. Det nye er nok mere, at det er blevet mere udbredt blandt “nyfiskere”, især den yngre generation, som derved har skabt en trend. Street Fishing er det nye sort, siges der 🙂

Nemmere adgang?
I takt med at flere større kystnære byer, har skabt nemmere adgang til vandet, og at der generelt er større fokus på udeliv, herunder fiskeri, er interessen for Street Fishing også steget. Og det kan bestemt anbefales!

Hvordan kommer jeg igang?
Det kræver ikke meget at komme igang med at fiske Street fishing. En stang med hjul og line samt lidt endegrej. Og er fiskestangen en teleskop stang eller delt i flere, er den nem lige at putte i rygsækken. Og så er vandet jo ofte tæt på, mange går, snupper cyklen eller tager bussen. 

Perfekt til børn
Selve idéen med at det hele ikke behøver være så kompliceret gør Street Fishing særdeles velegnet til børn. En enkelt pakket rygsæk med grej og madpakke, og så afsted. Og når børnene bliver trætte, er der som regel ikke langt hjem, og heller ikke langt til f.eks. indkøb af lækkerier 🙂

Husk det skal være lovligt
Især i havne kan der være forbud mod fiskeri. Så tjek hvor de lovlige områder er. Det er som regel tydeligt skiltet, hvis det er forbudt.

Her er vores bud på godt grej til street fishing:

I 2019 udkom “World Street Fishing offical Magazine” by Angling Spirit. Her er masser af inspiration at hente (på engelsk) 🙂 God fornøjelse!

To unge gutter ved inderhavnsbroen i København, klar med grejet 🙂
Udgivet i

Fiskesæt til børn guide

Her følger en guide til hvilket fiskesæt der passer ift. alder og type af fiskeri.

Husk, det er kun vejledende! Der kan være stor forskel på især styrke, men også hvor erfaren en fisker det er…
Er du i tvivl? Så er du meget velkommen til at kontakte os på tlf. 27640048 eller via e-mail: info@juniorgrej.dk.
Og kommer du til at købe den forkerte fiskestang, så bytter vi selvfølgelig! Fragten er gratis ved ombytning ?

FISKESÆTLængde stangHjulAlder ca.Type fiskeri
Fiskesæt teleskop lukket hjul1,65 m.LukketFra ca. 3 år
Fiskesæt børn 5,6 fod1,70 m.LukketFra ca. 3 årSø/å/fjord
Komplet fiskepakke 3-8 år 11,70 m.LukketFra ca. 3 årSø/å/fjord
Komplet fiskepakke 3-8 år 21,70 m.LukketFra ca. 3 årSø/å/fjord
Ike Dude fiskesæt lukket1,70 m.LukketFra ca. 3 årSø/Å/fjord
Børne fiskesæt Spin XF 6 fod1,80 m.ÅbenFra ca. 4 årSø/Å/fjord
Børne fiskesæt spin 6 fod #21,82 m.ÅbenFra ca. 4 årSø/å/fjord
Børne fiskesæt teleskop1,65 m.ÅbenFra ca. 4 årSø/å/fjord
Børne pirkesæt1,10 m.ÅbenFra ca. 5 årBåd/hav
Ike Dude fiskesæt fastspole1,80 m.ÅbenFra ca. 6 årSø/Å/fjord
Junior allround fiskesæt2,10 m.ÅbenFra ca. 6 årSø/Å/fjord/kyst
Superb fiskesæt2,10 m.ÅbenFra ca. 6 årSø/Å/fjord/kyst
Street fishing sæt2,10 m.ÅbenFra ca. 6 årHavn/kanal/mole
Junior Fiskesæt Spin XF 8 fod2,40 m.ÅbenFra ca. 6-7 årSø/Å/fjord/kyst
Junior fiskesaæt Spin 8 fod #22,42 m.ÅbenFra ca. 6-7 årSø/Å/fjord/kyst
Junior båd fiskesæt2,10 m.ÅbenFra ca. 6-7 årBåd/hav/fjord
Junior pirkesæt II1,80 m.ÅbenFra ca. 8 årBåd/hav
Havfiskesæt junior1,80 m.ÅbenFra ca. 8 årFjord/hav/båd
Venturi fiskesæt2,10 m.ÅbenFra ca. 8 årSø/Å/fjord/kyst
Tormentor fiskesæt 4-delt2,40 m.ÅbenFra ca. 8 årSø/Å/fjord/kyst
Komplet fiskepakke 8-16 år 12,42 m.ÅbenFra ca. 8 årSø/Å/fjord/kyst
Komplet fiskepakke 8-16 år 22,42 m.ÅbenFra ca. 8 årSø/Å/fjord/kyst
Fluefiskesæt2,70 m.FlueFra ca. 10 årSø/Å/fjord/kyst
Havfiskesæt junior2,10 m.ÅbenFra ca. 12 årFjord/hav/båd

Husk at ovenstående KUN ER VEJLEDENDE… de fleste fiskestænger kan bruges til allround fiskeri. Så har man købt en fiskestang til sø/å, kan den altså godt bruges til let kystfiskeri 🙂 Og et barn der er yngre end den angivne alder, kan sagtens have ekstra styrke og erfarenhed – og omvendt.

Typer af fiskeri

 • Fiskeri ved sø, f.eks. Put & Take, søer, større moser
 • Fiskeri ved å
 • Kystfiskeri, f.eks. strand/diger
 • Molefiskeri, fra havn, kanaler
 • Fiskeri fra båd, hav/fjord/sø

Se også vores guide til fiskeri med børn.

Udgivet i

På jagt med børn

Børn på jagt

At tage sine børn med på jagt, er en stor gave. Både for børnene og for dig som jæger. Her får du en række råd og tips til fede jagtoplevelser med børn!

Før, under og efter jagten

Forberedelse, ventetid og tid efter jagten er ligeså vigtig som selve jagten. Børn vil som udgangspunkt forbinde en jagt med at man skyder noget! Og det er derfor vigtigt at inddrage dem så meget som muligt, også i alt før og efter jagten. Derved ændres fokus til at omfatte alle jagtens oplevelser! Hvorfor går vi på jagt? Hvad kan vi opleve i naturen? Hvor finder vi dyr? Hvordan får vi de bedste chancer? Hvordan håndterer vi et nedlagt dyr? Hvad skal vi bruge dyret til? Hvad nu hvis vi ikke har bytte med hjem?

Gode råd til første jagt med børn

 1. Lad børnene og deres oplevelser være i fokus, og glem egne ambitioner
 2. Klæd børnene i praktisk tøj med synlige sikkerhedsfarver og husk høreværn hvis børn er tæt på skud!
 3. Lad børnene deltage i alle opgaver. De gider IKKE sidde stille og vente… i hvert fald ikke ret længe ad gangen.
 4. Sørg for lækker forplejning
 5. Vær tålmodig 🙂

Junior Grejs egne erfaringer

Siden jeg var lille og selv kunne cykle til åen, har jeg fisket og været i naturen. Først som voksen fik jeg taget jagttegnet og endnu en verden åbnede sig. I dag er det lige meget om det er jagt, fiskeri eller andet, bare jeg kan få lov at være i naturen.

Da jeg blev far, glædede jeg mig til mine børn lærte at gå, så vi kunne komme på skovtur, fisketur, jagt og alt mulig i naturen og helst på samme tid. Det gik ikke altid som forventet og jeg var lidt frustreret over de mange spørgsmål når vi skulle være stille, at de ville spise madpakken mens vi gik, eller skulle tisse når vi lige var kommet i skydetårnet. Nu er de små blevet store, og den ene skal igang med at tage jagttegn sammen med mor 🤗

Jagt “i børnehøjde”

Ved en tilfældighed faldt jeg over bogen ”Børn og jagt” (se nedenfor) og tænkte at det kunne vel ikke skade at læse den…. Flere gange blev nævnt at man skulle tilsidesætte egen interesse og koncentrere sig om børnene. Da slog det mig, at det vidste jeg jo egentlig godt, jeg var bare ikke lige opmærksom på det der.

Har man junior med på 4 år er det selvfølgelig anderledes end junior på 12 år, men generelt med børn på jagt så skal der være plads til, at man lige pludselig er på svampe jagt, i stedet for at lede efter rådyr. Eller hvis der nu lige er lækre brombær, så ændrer dagens mål sig til at hygge med det.

Når du har tænkt over hvordan du gør jagten / turen interessant i børnehøjde så kan et ekstra plus være forplejning. En simpel mad med leverpostej smager bare bedre i naturen. Man kan selvfølgelig udvide den lidt og have en ekstra termokande med, måske med et par varme pølser, til de kolde dage. Det har de i hvert fald ikke prøvet at have med i børnehaven eller skolen.

Grejet…

Os ”gamle” er for de flestes vedkommende lidt udstyrs tossede, og det virker også på de unge jægere. Både det udstyr som er sjovt, men bestemt også det som virker. Et par sokker med uld, til de små gummistøvler. Et par vandtætte bukser, så de kan slippe gennem det høje græs med morgen dug uden at være gennemblødte. En sidde plade er altid god at have med, og en lommevarmer er både sjov og fantastisk på kolde dage. De lidt sjovere ting kunne være en sej jagtkniv, som man godt må snitte med, og en kikkert som virker, men ikke koster alt for meget.

Husk signalorange!

Uanset om børn er med eller ej fylder sikkerhed meget på jagter. Men netop når børnene er med, er det selvfølgelig ekstra vigtigt. De SIGNALORANGE farver er et must, og jo mere orange børn har på, jo nemmere har jægerne ved at spotte de små, og farlige situationer undgås. Og så er det ekstra smart, at bl.a. harer og hjortevildt ikke er så gode til det der med farver 🙂 De kan ikke skelne grøn fra orange, så selvom farven er supersynlig for mennesker, er den godt camouflerede for dyrene.  

Fællesjagt?

Vores lokale jagtforening arrangerer hvert år familiejagter. Det er specielle jagter hvor børn er velkomne, og hvor ambitionsniveauet måske er skruet lidt ned ift. andre jagter? 🙂 Disse fællesjagter er utrolig hyggelige og givtige, især fordi jagten er alsidig og børn kan få lov at deltage i mange forskellige opgaver. Som regel er der samlinger både før, under og efter, hvor alle kan bidrage med historier.

Uanset hvilken slags jagt der er tale om, elsker børn at være med!


Bogen “Børn og jagt”

Skrevet af Søren Risborg og Henrik Bjerg-Thomsen. En fantastisk bog, der giver indsigt i teoretiske overvejelser omkring formidling af jagt og natur til børn. Og så har den en masse praktiske tips og ideer. Udgivet af Jagtforlaget (Danmarks Jægerforbund) og støttet af Friluftsrådet.

Køb bogen her:

 • Børn og jagtBørn og jagt

  Børn og jagt

  kr. 149,00
  Tilføj til kurv

Artikel, “Tag børnene med på jagt”

Jagt, Vild & Våben har en fremragende artikel “Tag børnene med på jagt”, der giver et godt indblik i jagt med børn, forslag til pakke lister og meget mere. Super læsning 🙂

Læs artiklen:Tag børnene med på jagt


Find sikkerhedsudstyr, jagtgrej og -tøj til børn her:

> Sikkerhedsudstyr
> Jagttøj og -grej til børn

Og som man siger: Knæk og bræk!

Øg sikkerheden ved at give børnene tøj eller tilbehør med orange signalfarve! Det ser også sejt ud 🙂
Udgivet i

Bue og pil til børn guide

Her er en lille vejledning til hvilken bue der anbefales til forskellige aldersgrupper.

Husk, det er kun vejledende! Der kan være stor forskel på især styrke, men også hvor erfaren en skytte det er…
Er du i tvivl? Så er du meget velkommen til at kontakte os på tlf. 27640048 eller via e-mail: info@juniorgrej.dk.
Og kommer du til at købe den forkerte bue, så bytter vi selvfølgelig! Fragten er gratis ved ombytning 🙂

COMPOUND BUERAlderTrækvægtHånd
Chameleon compoundbueFra ca. 6 år4,5 – 6,8 kg.Højre og venstre
Bue og pil startsæt (Chameleon)Fra ca. 6 år4,5- 6,8 kg.Højre og venstre
Buster CompoundbueFra ca. 7/8 år6,8 – 13 kg.Højre og venstre
Compound buesæt, M3Fra ca. 10 år4,5 – 13,6 kg.Højre
    
LANGBUERAlderTrækvægtHånd
Tjubo buesætFra ca. 2 år3,6 – 4,5 kg.Højre og venstre
Crusader 95 buesætFra ca. 3 år4,5 kg.Højre og venstre
Crusader 110 buesætFra ca. 5 år5,5 kg.Højre og venstre
Langbue Little BearFra ca. 5 år6,8 kg.Højre og venstre
Panda bue (recurve/take down)Fra ca. 6 år6,8 kg.Højre og venstre
Bue og pil startsæt lille (Panda)Fra ca. 6 år6,8 kg.Højre og venstre
Bue og pil startsæt (Quicksilver)Fra ca. 6 år7 kg.Højre og venstre
Quicksilver langbueFra ca. 6 år7 kg.Højre og venstre
Flyte langbuesæt 120Fra ca. 7/8 år9 kg.Højre og venstre
Flyte langbuesæt 140Fra ca. 8 år9 kg.Højre og venstre
Crusader 130 buesætFra ca. 8 år6,8 kg.Højre og venstre
Strongbow naturbueCa. 12-16 år13,6 kg.Højre
    
RECURVE BUERAlder ca.TrækvægtHånd
Aras natur recurvebueFra ca. 6 år6,8 kg.Højre og venstre
Panda bueFra ca. 6 år6,8 kg.Højre og venstre
Junior recurve bue KorriganFra ca. 6 år6,8 – 9 kg.Højre
Børne recurve bue (Core)Fra ca. 6 år5 kg.Højre(*)
Rolan recurve bue SnakeFra ca. 6 år6,8 kg.Højre og venstre
Junior recurve bue (Core)Fra ca. 10 år6-10 kg.Højre(*)
   (*) Kan bestilles til venstre

Hvilken buetype skal vi vælge?

Den traditionelle langbue, er den vi kender fra Robin Hood ? Den kan trækkes præcis så langt man kan/ønsker, hvilket gør den supergod til børn. Recurve buen er med modsatte bøjninger, så den fylder mindre end en langbue, men har samme spænd/styrke. En recurve bue kan som regel skilles helt ad under transport. En compound bue er med udveksling, dvs. der er flere strenge og hjul (fungerer lidt som en talje/gearing) som giver mere kraft! Ulempen er, at den kan være svær at trække, men fordelen er, at når den er trukket holdes den uden anstrengelse, og der er god tid til at sigte.


Tips til bueskydning

> Lidt tips til bueskydning med børn


Bue og pile til børn

Se vores udvalg af Bue og pil til børn her


Mere om bueskydning?

Bueskydning Danmark har masser af inspiration og nyttig viden, både for begyndere og elite…


Udgivet i

Sådan samler du din recurve bue

En recurve bue er konstrueret med svungne og modsatrettede bue-ben, set i forhold til en traditionel langbue. Ofte kan en recurve bue skilles ad, så den er nem at transportere. Buen består af et håndtag, 2 “limbs” (bue-ben) og en buestreng.

Sådan samles buen

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det…

Start med at montere bue-benene på håndtaget. Her er det vigtigt, at de vender korrekt! Faktisk skal de monteres lidt modsat af, hvad man umiddelbart tænker 🙂 Se billedet herunder:

Sådan monteres buestrengen

Når bue-ben er skruet fast på håndtaget, skal strengen monteres. Nogle foretrækker at bruge en såkaldt bue-strenger til det, men det kan også gøres uden. Vi har fundet en video på Youtube, hvor en ung fyr viser hvordan: (obs, på engelsk)

Udgivet i

Solbriller til børn

Solbriller til børn - guide

Når du skal købe solbriller til børn, er det vigtigt at vælge den rigtige model som beskytter øjnene bedst muligt.

At beskytte voksnes øjne mod solen er vigtigt, men at beskytte børnenes øjne er endnu vigtigere. Børn har nemlig større pupiller, hvilket gør at mere lys kommer ind i øjet.

Hvorfor er det vigtigt at beskytte børns øjne mod solen?

Fordi UV-lys beskadiger øjet. Rigtig mange får grå stær når de bliver ældre, men UV-lys kan fremskynde processen og give grå stær tidligere. Det kan også give forandringer på nethinden. Derfor at det vigtigt at beskytte børns øjne mod solen.

Fra hvilken alder skal børns øjne beskyttes?

Helt fra starten!  Når børnene er helt små skal de være i skyggen med en god solhat, som har en bred skærm rundt om hele hovedet.

Er der nogen tricks til at få børnene til at beholde solbrillerne på?

Prøv at vælge et stel som sidder godt, så barnet ikke finder dem irriterende, men glemmer at de er der. Vælg et bøjet stel som følger ansigtet, så skærmer de for solen både oppefra og fra siden. Nogle børn synes det er sejt at have solbriller på, mens andre bare gerne vil tage dem af. For sidstnævnte er redningen måske en solhat…

Hvad skal jeg mere tænke på, når jeg vælger solbriller til mine børn?

Invester i et par slidstærke solbriller, da de jo kan blive smidt lidt rundt med. Hold også øje med at de er CE-mærket. Køb aldrig solbriller med blåt glas, eftersom de slipper lys ind og skader nethinden.

Hvor meget skal solen skinne, før det er tid til solbriller?

Hvis der er mange skyer og solen bare kigger frem en gang imellem kan du nøjes med en solhat, men hvis solen skinner hele dagen er det solbrilletid. Det vigtigste er dog, at børnene ikke opholder sig for meget i solen. Og husk, at solen IKKE KUN skinner om sommeren!

Hvilken UV beskyttelse er optimal?

Brilleglas bør have UV400 beskyttelse, der blokerer for hele spektrummet af solens UVA, UVB og UVC stråler, samt CE-mærket. Dette er din garanti for at de er ordentligt solbeskyttende.

(kilde: Sunread)

 • Junior UV400 solbrillerJunior UV400 solbriller

  Junior UV400 solbriller

  kr. 299,00
  Tilføj til kurv
 • Sport junior UV400 solbrillerSport junior UV400 solbriller

  Sport junior UV400 solbriller

  kr. 299,00
  Tilføj til kurv
Sport junior UV400 RED solbriller
Udgivet i

Børns vandre-regler

 • Alle børn kan vandre
 • Vi vil have en ven med
 • Vi vil være med til at planlægge turen
 • Vi vil gå forrest og bestemme tempoet
 • Vi vil have tid til at lege og opleve spændende ting undervejs
 • Vi vil have tid til at snakke om hvad vi oplever undervejs
 • Vi vil have lækkerier når vi når toppen (alle bakketoppe)
 • Vi vil hygge os om natten, hvis turen er med overnatning
 • Vi vil ikke være kolde, våde eller bange

(frit oversat fra norske Helsport, leverandører af soveposer, rygsække mm.)

Udgivet i

Shelter tur

Shelter tur ved Stinesminde

Shelter tur er noget, vi som famlie, har prøvet flere gange. Det er utrolig hyggeligt og nemt, da det ikke kræver særlig meget forberedelse.

Især er det skønt at slippe lidt for elektronikken… voksne som børn! Der er nemlig sjældent ordentlig dækning ude i naturen 🙂 Så sluk mobilen, og nyd roen!

Der findes shelters mange steder – ved kyster, på havne, i skove, ja sågar på vandet! Og adgangen kan være til fods, på cykel, i bil, i båd/kano/kajak…  Som regel er der et bålsted, og måske også et bord/bænkesæt på shelterpladsen. Det er selvfølgelig smart at finde ud af, inden man pakker 🙂

Find et shelter

Naturstyrelsens shelters kan du finde på nettet. Her finder du information om den enkelte shelterplads – om der er bålsted, bord/bænke, rindende vand, toilet, om hunden må komme med, osv. Der er også oplyst kontakt tlf./e-mail hvis man har behov for mere information. F.eks. er det muligt at booke nogle af dem på forhånd. Der er dog mange som ikke kan bookes, så det er først-til-mølle princippet der gælder der.
> Naturstyrelsens shelters

Der er også andre steder man kan finde shelters på nettet. Søg efter “shelter” og prøv jer frem.

Vær opmærksom på, at der nogle steder opkræves et gebyr for overnatning (typisk omkring 25-30 kr. pr. næse). Men mange er helt gratis at benytte.

Bålmad på sheltertur

Når sovegrejet er på plads i shelteret (er det koldt, er det en god idé med et tykt tæppe under madrassen), er det tid til at udforske området, og måske begynde på maden? I vores familie går hund og børn altid på opdagelse, mens vi voksne starter på et bål 🙂 Vi har som regel lidt grej med til bålmad: et stativ, en gryde, en pande, en kedel og noget at røre med. Og så har vi altid vores spisegrej med: tallerken, spork og mug kop. Menuen er f.eks. en gryderet med kød og grøntsager… Alle hjælper til med at snitte råvarer! Og morgenmaden er næsten altid ristet brød, bacon og scrambled eggs. Og det smager bare bedre ude 🙂

Shelter tur med “hurtig mad”

Vi har også prøvet nogle forskellige frysetørrede retter. Og så bare taget vores gasbrænder med. Vi har prøvet retter fra Trek’n Eat, der er 100% naturlige, uden tilsætnings- og farvesoffer, og smager forbavsende godt. Og der findes både middagsretter, desserter og morgenmad. Så kan du komme afsted 1/2 time efter du har besluttet dig for en shelter overnatning. Spontant, sjovt og supernemt!

Børn på shelter tur

Når man har børn med på shelter tur, er det vigtigt der er noget for dem at lave 🙂 Og når man er i naturen, giver det næsten sig selv… I skoven er der masser af spændende ting at kigge på, og at samle. De kan måske samle små kviste til optænding? Blomster, kogler mm. til at pynte med? Pinde skal der jo også snittes. Så husk en god snittekniv (og at de mindre børn kun snitter under opsyn). Det er også helt oplagt, at børnene hjælper til, eller selv tager opvasken. Det er mærkelig nok lidt sjovere ude i naturen? Ofte ender det med, at de faktisk hygger sig med det 🙂

Er shelteret tæt ved vandet, er det altid sjovt med en spand og et net (vælg teleskop, så fylder det ikke så meget i oppakningen). Så er der til mange timers underholdning. Ved mange havne, er der som regel også udstyr, som børn må bruge helt gratis. Her er det så en god idé at have ekstra tørt tøj med 🙂

Og når det mørket falder på, er det altid spændende og (u)hyggeligt at liste rundt med lommelygte!

Huskeliste til shelter tur

 • Liggeunderlag/luftmadras
 • Sovepose og en god pude
 • Praktisk udetøj
 • Lygter (+ evt. knæklys, super til at hænge i shelteret, så det lyser svagt hele natten)
 • Toiletskovl og miljøvenligt/nedbrydeligt papir
 • Affaldsposer
 • Kost
 • Mad/drikke + evt. madlavningsgrej
 • Dunk(e) med vand (nogle steder er der rindende vand)
 • Evt. brænde/økse (nogle steder er der sørget for brænde)
 • Kniv

Husk altid at forlade shelterpladsen ren og pæn! 
Tag affald, tomme dåser/flasker mm. med, og fej shelteret.

Få mere inspiration – Snup en nat i naturen.

GOD TUR 🙂

Shelter tur
Shelter ved Stinesminde

Shelter tur
Sovegrej i shelteret

Shelter på Mols
Shelter – et hemmeligt sted på Mols 🙂

Udgivet i

Det må du i naturen

Det må du i naturen

Friluftsrådet sætter fokus på, hvad man må i naturen.

“Mange danskere er ikke klar over, hvilke muligheder vi har for at opleve naturen. Især er kendskabet til, hvad vi må i privatejede skove og på strande begrænset”, viser en undersøgelse fra Friluftsrådet. Herunder kan du se uddrag af Friluftsrådets pressemeddelelse “Vi går glip af naturoplevelser”.

Det må du i naturen

Det må du i offentligt ejede skove

 • færdes til fods og cykle på veje og stier døgnet rundt.
 • færdes til fods overalt i skoven, både på veje og stier og i skovbunden med undtagelse fra haver eller på gårdspladser.
 • gøre ophold, hvis der er mindst 50 meter til beboelsesbygninger.
 • overnatte i telt på lejrpladser, primitive overnatningssteder og i særlige friteltningsskove. Du må også overnatte direkte i skovbunden på liggeunderlag, i sovepose, i hængekøje eller under regnslag.
 • bruge åben ild eller kogeapparater ved bålpladser eller lejrpladser. Tjek altid op på eventuelle lokale forbud.
 • bade i skovens vandløb og søer.
 • samle nødder, bær, svampe, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav fra skovbunden til eget forbrug. Du må samle omkring en posefuld.
  Adgangen til skove kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der holdes jagt, og i områder, hvor der er intensivt skovarbejde.

Det må du i privatejede skove

 • færdes til fods og cykle på veje og stier fra kl. 6 til solnedgang.
 • Du må kun færdes til fods i skovbunden, overnatte og lave bål, hvis du har spurgt ejeren om lov.
 • samle nødder, bær, kogler, svampe, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav, hvis du kan nå dem fra stier og veje. Du må tage til eget brug – omkring en posefuld.
  Adgangen til skove kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der holdes jagt, og i områder, hvor der er intensivt skovarbejde. Hvis en privatejet skov er under 5 hektar, må skovejeren også lukke den af for offentligheden.

Det må du på strande

 • færdes til fods langs stort set alle strande, hele døgnet. Også selvom stranden er privatejet.
 • opholde dig på strande i kortere tid dvs. ikke over en dag, men det må gerne være i nattetimerne. På privatejede strande skal der mindst være 50 meter til ejerens beboelse, for at du må slå dig ned.
 • overnatte på stranden, men ikke i telt o.l. Du må gerne etablere et primitivt ly eller overnatte under åben himmel. Husk, at der skal være mindst 50 meter til ejerens beboelse på privatejede strande.
 • bade ved stort set alle strande. Tager du ophold på stranden, skal du huske, at der skal være mindst 50 meter til ejerens beboelse, hvis stranden er privatejet.

Det må du på veje og stier

 • færdes til fods og cykle på veje og stier i det åbne land hele døgnet, også på markveje.
 • Du må ikke færdes på marker og arealer der dyrkes eller er i drift
 • Du må ikke gå i læhegn eller skel mellem markerne.
  Ejeren kan forbyde adgang ved skiltning i særlige tilfælde. Respekter derfor skilte, du møder på din vej.

Se hele Friluftsrådets pressemeddelelse her: Vi går glip af naturoplevelser

Friluftsrådet

Læs mere på: www.oplevmere.nu
Her er der gode råd om at opleve mere i skoven, på stranden, i det åbne land, på havet og på søer og vandløb 🙂