Udgivet i

Bålmad

Bålmad

Bålmad – børn elsker det!

Det er en rigtig god udeaktivitet for hele famlilien, f.eks. på stranden eller i haven. Børnene er vilde med at deltage i forberedelserne med at lave bålet, rode i bålet, snitte grøntsagerne osv. Husk at børnene skal være under opsyn, når der er bål! Du skal bruge et godt bål, et stativ med rist, en smedejernsgryde eller pande (eller bare en gammel model som godt må blive sort), og så selvfølgelig en masse gode råvarer – så er du igang!
Og husk, at bålmad kan man lave HELE ÅRET RUNDT!

Bålmad opskrifter

Der findes et utal af lækre opskrifter på bålmad, lige fra de helt enkle pandekager – til mere komplicerede retter. Her er et lille udvalg:

Bålsuppe

 • Bacon
 • Løg
 • Hvidløg
 • Kartofler
 • Porrer
 • Gulerødder
 • Selleri
 • Andre rodfrugter…
 • Bouillion (grøntsags)

Svits bacontern i en gryde med lidt olie, tilsæt finhakket løg og hvidløg. Snit alle grøntsager og tilsæt dem sammen med boillion, så det ca. dækker. Lad det hele simre 30-45 min. til grønsagerne er møre. Smag til med salt og peber. Servér brød ristet på bålristen dertil. Tip: tilsæt lidt nudler som koges med 3-5 min. så fylder det lidt mere i maven.

Bålpandekager

Pandekager (børnevenlige)

 • 6 æg
 • 6 dl. mælk
 • 50 gram smeltet smør
 • 2 spsk. sukker
 • 2 tsk. vanillesukker
 • 6 dl. hvedemel

Det hele piskes sammen og hviler lidt. Hæld lidt olie på panden og når den er helt varm hældes dej på. Lav den hellere for tynd end for tyk! Der bliver ca. 20 stk. alt efter pandens størrelse. Tip: hvis bålet skal tændes på stranden, laves dejen hjemmefra og hældes på en thermoflaske – så holder den sig frisk og kølig…

Bål-/grilspyd

 • Spyd, ca. 2 pr. person
 • Kød i “mundrette stykker” (f.eks. kylling, oksekød, svinekød, pølser, rejer…)
 • Grøntsager i “mundrette stykker” (f.eks. champignion, squash, majskolber, tomater, løg, peberfrugt…)
 • Marinade til pensling af rapsolie, ketchup, salt, peber, honning og paprika

Hvis spydene er i træ, ligges de i blød i koldt vand, ca. en halv time. Så kan de bedre tåle varmen. Når alle råvarer er skåret ud, monteres spydene. Skift mellem kød og grønt, farver og former, så det sker godt ud. Pensl godt med marinaden, og grill spydene på grill – eller over bålet, på en rist. De skal have ca. 20-30 min. indtil kødet er mørt og det hele dufter skønt. Husk at vende dem hyppigt, så de ikke brænder på. Serveres med lækkert brød, og måske kartofler, pasta eller ris. Spis ude om muligt, det smager bedst 🙂


Hent flere opskrifter her: bon-fire-opskrifter (lækre opskrifter samt tip til at lave et godt bål)


Sådan laver man bål i naturen

Se naturstyrelsens anbefalinger til bål i naturen.
(her er også opskrifter)


Se udvalget af bålgrej her.